LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
„Aukso paukšte“ apdovanojamas Vilniaus universiteto pučiamųjų orkestras „Oktava“ kviečia į koncertą
2023-04-20

 

Balandžio 22-ąją Vilniaus universiteto (VU) pučiamųjų orkestras „Oktava“ kviečia muzikos mėgėjus į naujos orkestrinės programos pristatymą – koncertą „Atvirukas iš Azijos“. Pasirodymo metu VU Didžiojoje auloje klausytojų laukia kelionė po Arabijos pusiasalį, Indiją, Vietnamą, Kiniją, Honkongą ir Japoniją.

Koncertas „Atvirukas iš Azijos“ ypatingas ne tik dėl originalios orkestrinės programos. Lietuvos nacionalinis kultūros centras (LNKC), įvertinęs pučiamųjų instrumentų orkestro „Oktava“ reikšmingą, aktyvią, kūrybišką, novatorišką pastarųjų metų veiklą, dainų švenčių tradicijos puoselėjimą, naujų programų rengimą, dalyvavimą svarbiausiuose šalies renginiuose, šiemet skyrė jam „Aukso paukštės“ apdovanojimą. Ji bus įteikta šeštadienį vyksiančiame koncerte.

LNKC įsteigtais „Aukso paukštėsׅ“ apdovanojimais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į mėgėjų meninę kūrybą, jos reikšmę krašto kultūrai, išryškinti ir viešai pristatyti bei pagerbti geriausius metų chorus, folkloro ir šokių ansamblius, teatrus, liaudiškos muzikos kapelas, muzikos ir pučiamųjų instrumentų orkestrus, jų vadovus, tautinei kultūrai nusipelniusias asmenybes.

Kaip pasakoja meno vadovas Albinas Kučinskas, orkestras „Oktava“ pasižymi savo repertuariniais ieškojimais: „Stengiamės atrasti ir pristatyti dar Lietuvoje neskambėjusius kūrinius, bet nevengiame ir jau ilgus metus vertinamų klasikinės ir sakralinės, džiazo standartų, populiariosios ir kino filmų muzikos. Kadangi esame stipriausias universitetas Lietuvoje, pritraukiame nemažai jaunimo su muzikiniu išsilavinimu, kurie, atvykę iš įvairių miestų ir miestelių, gali ir toliau ugdyti savo meninius gebėjimus universiteto orkestre.ׅ“

„VU pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“ šiandien yra aukšto meninio lygio studentų kolektyvas, aktyviai dalyvaujantis Lietuvos ir tarptautiniuose pūtikų renginiuose, – pasakoja LNKC pučiamųjų instrumentų orkestrų specialistas Gerimantas Statinis. – Tai geras pavyzdys, kai vadovo A. Kučinsko darbštumas, užsispyrimas ir kompetencija pedagoginėje veikloje skatina studentų entuziazmą ir gebėjimą profesionaliai atlikti pučiamųjų muziką. Tokio vieningo ir muzikalaus koncertinio kolektyvo gali pavydėti daugelis kitų aukštojo mokslo įstaigų, o tai dirigento A. Kučinsko nuopelnas.“

„Aukso paukštės“ įvertinimas parodo, kad mūsų visų darbas, muzikavimas ir kūrybinė veikla tapo dar labiau matoma, vertinama ir svarbi Lietuvos mėgėjų meno kontekste“, – sako maestro A. Kučinskas. Jis džiaugiasi, kad kolektyvui pavyksta palaikyti aukštą produktyvumo tempą. „Oktava“ paruošia 3–4 skirtingas programas, surengia 20–25 koncertus per sezoną, kuria ir organizuoja solinius teminius renginius. „Gebame ne tik koncertuoti, bet ir įrašinėti bei leisti muzikos albumus. Tokius siekius pavyksta įgyvendinti dėl jauno, veržlaus bei imlaus kolektyvo, kurio kiekvienas narys yra stipri varomoji jėga. Didelis orkestrantų noras ir užsidegimas skatina ir toliau ieškoti įvairovės, plėsti repertuarą ir įtraukti vis įdomesnius muzikinius sprendimus“, – teigia A. Kučinskas.

Balandžio 22 d. 17 val. VU Didžiojoje auloje vyksiančiame koncerte „Atvirukas iš Azijos“ klausytojai išgirs 9 kūrinius Azijos šalių ir regionų tematika. Aplankomos šalys išsiskiria savitu folkloru ir kultūra, todėl kiekviena orkestrinė kompozicija skambės unikaliai.

Koncertą sudarys dvi idėjinės dalys. Pirmoje pusėje bus galima išgirsti keturis didesnės apimties pučiamųjų instrumentų orkestrui parašytus kūrinius. „Oktavos“ muzikantai pasiners į Artimųjų Rytų folklorą, Vietnamo istoriją, įkūnytą muzikiniais garsais, Japonijos ir Indijos kino industrijos įkvėptas kompozicijas.

Antroje koncerto dalyje „Oktava“, tradiciškai neatsispirianti džiazo traukai, atliks penkis bigbendinio žanro kūrinius. Visi jie yra glaudžiai susiję su Azijos šalimis: čia bus galima išgirsti vieną iš legendinio amerikiečių trimitininko Dono Elliso 1968-ųjų albumo „Electric Bath“ kūrinių. Albumas buvo smarkiai įkvėptas įvairių Rytų šalių kultūrų ir jų muzikinių elementų. Be to, nuskambės dar Lietuvoje negirdėtas, greitą Honkongo gyvenimą įkūnijantis „Mongkok Funk“ (komp. Thorsten Wollmann), į Arabijos dykumą nukeliantis Ricko Hirsho „Mirage“ ir kiti džiazo kūriniai.

Orkestras „Oktava“ kiekvienų metų pavasarį organizuoja originalius koncertus, kurių tikslas – į savo repertuarą įtraukti kuo daugiau naujų pučiamųjų orkestrų muzikos kūrinių, atrasti naujus šiuolaikinės muzikos kompozitorius ir juos pristatyti Lietuvos publikai. Praėjusiais metais orkestras pristatė programą „Solo su „Oktava“, kuri buvo įamžinta to paties pavadinimo albume.

Šeštadienio koncertas „Atvirukas iš Azijos“ taip pat ne išimtis – juo orkestras siekia atrasti ir pristatyti naujas, šviežias spalvas pučiamiesiems.

Koncertas „Atvirukas iš Azijos“ vyks balandžio 22 d. 17 val. VU Didžiojoje auloje, M. K. Čiurlionio g. 21. Renginį padeda organizuoti VU Kultūros centras.

Koncertas nemokamas.

   

Vilniaus universiteto Kultūros centro informacija