Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
„Europa Cantat Junior” dovanojo Vilniui chorinės muzikos savaitę
2022-07-25

 

Devynias dienas sostinėje skambėjęs ir vilniečius džiuginęs tarptautinis vaikų chorų festivalis „Europa Cantat Junior“ baigėsi įspūdingu koncertu Šv. Kotrynos bažnyčioje. Jungtiniai Belgijos, Ispanijos, Vokietijos ir Lietuvos vaikų chorai atliko unikalias, įvairių muzikos stilių, gamtos garsų, šokių judesių pripildytas programas, sulaukusias didžiulio žiūrovų susidomėjimo ir garsių ovacijų.

„Užsienio dirigentams paliko didelį įspūdį balsinga ir dainuoti mėgstanti mūsų auditorija, dainų švenčių tradicija, choruose dainuojančių vaikų motyvacija. Išvažiuodami svečiai kalbėjo, kad šiuo renginiu plačiai atvėrėme Lietuvos chorinę kultūrą Europai. Jau kalbamės apie kitus, būsimus europinės ir pasaulinės reikšmės projektus“, – džiaugėsi festivalio organizatorė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro regionų skyriaus vedėja Ieva Krivickaitė.

Liepos 15–23 d. Vilniuje vykęs renginys suteikė galimybę šimtams iš Europos atvykusių jaunųjų choristų padirbėti su pasaulyje aukščiausią pripažinimą pelniusiais dirigentais, susipažinti su bendraminčiais iš kitų šalių, pasisemti naujų patirčių, išbandyti įdomių veiklų. Vaikai dalyvavo muzikos dirbtuvėse, kūrybinėse laboratorijose, dainavimo pamokose, vakarais rengė koncertus Šv. Kotrynos bažnyčioje.

22-iems vaikų ir jaunimo chorams iš Belgijos, Ispanijos, Vokietijos ir Lietuvos repeticijas vedė žymūs chorinės muzikos dirigentai bei vokalo mokytojai – Elisenda Carrasco (Ispanija), Christianas Fris-Ronsfeldas (Danija, Vokietija), Maud Hamon-Loisance (Prancūzija), Basilio Astulez (Ispanija), Valerija Skapienė (Lietuva), Tomas Johnsonas (Belgija), Martynas Vilpišauskas (Lietuva), o dirigentams ir chorų vadovams skirtoje programoje mokėsi specialistai ne tik iš Europos, bet ir JAV bei Australijos.

 

Tarptautinis festivalis „Europa Cantat Junior” vyksta kas trejus metus kaskart vis kitame Europos mieste. Jį organizuoja Europos chorų asociacija kartu su konkursą laimėjusiu miestu. Konkursą rengti 2020 m. laimėjo Vilnius, tačiau dėl pasaulinės pandemijos jis vyko šiemet – 2022-aisiais.

Festivalį Vilniuje organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras, globojo Vilniaus miesto savivaldybė, dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba.

 

Katažynos Polubinskos nuotraukos