Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
„Gaudeamus" suvienijo Baltijos šalių studentus (nuotraukų galerija)
2022-06-21

 

Vilniuje baigėsi tris dienas trukusi Baltijos šalių studentų dainų ir šokių šventė „Gaudeamus". Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sveikino į baigiamąjį koncertą Kalnų parke susirinkusius dalyvius bei svečius ir perdavė simbolinį festivalio deglą Latvijos švietimo ir mokslo ministrei Anitai Muižniecei.

„Šis festivalis yra Baltijos šalių jaunimo stiprybės ir veržlumo simbolis ir kartu priminimas, kad kartu esame jėga, stiprus kumštis. Bendrystė mums leidžia susitelkti dėl kitų, teikti paramą tiems, kam jos reikia. Kaip kad dabar esame susitelkę dėl Ukrainos laisvės.

Daina visuomet lydėjo mūsų pasipriešinimo kovas, lydėjo sunkiais ir džiaugsmingais gyvenimo momentais. Telydi mus ir toliau. Šiandien šventės estafetę perduodu savo kolegei – Latvijos švietimo ir mokslo ministrei. Neabejoju, kad po kurio laiko „Gaudeamus" vėl sukvies studentus į jubiliejinį, 20-ąjį, festivalį jau Rygoje. Ačiū visiems! Išlaikykime nepakartojamą bendrystės jausmą! Tegyvuoja Lietuva! Lai dzīvo Latvija! Elagu Eesti! Visada mūsų visų širdyse: slava Ukraini!" – kalbėjo ministrė J. Šiugždinienė. 

Devynioliktą kartą vykusioje „Gaudeamus" šventėje dalyvavo 3 tūkst. Lietuvos, Latvijos ir Estijos studentų. Baltijos šalių vienybę skatinančiame renginyje studentai prisistatė Lino Adomaičio kūrinio „Mes esame karta 3000", tapusio XIX šventės „Gaudeamus" himnu, žodžiais. „Mes pasiruošę!" – tokiu šūkiu jaunoji, jau trečiąjį tūkstantmetį gimusi karta, atsako į visus jiems keliamus klausimus ir raginimus. Studentai nebijo imtis atsakomybės ir saugoti jiems svarbias vertybes. Kurdami ateitį, kurioje nebus vietos neteisybei, jie neleis vienybei žlugti. Koncerte Kalnų parke Baltijos šalių studentai išreiškė paramą ir Ukrainos tautai: skambėjo ukrainiečių liaudies daina bei specialiai šiam festivaliui sukurtas Ramintos Naujanytės-Bjelle kūrinys „Ateinu", kurio epiloge estų, latvių, lietuvių ir ukrainiečių kalbomis Bjelle kartu su studentais kreipėsi į viso pasaulio jaunimą ir kvietė saugoti ir mylėti savo žemę, būti laisviems,  kovoti už savo ateitį ir kurti taikų pasaulį.

Šventę organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, bendradarbiaudami su Vilniaus miesto savivaldybe, Lietuvos rektorių konferencija ir LRT. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro informacija