Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Kviečiame į Lietuvos vakarų krašto dainų šventę Klaipėdoje
2023-06-05

 

Lietuvos vakarų krašto dainų šventė – tradicija, menanti turtingą ir prasmingą Lietuvos dainų švenčių vyksmą, aprėpianti Mažosios Lietuvos dainų švenčių patirtį, taip pat didelį Klaipėdos krašto indėlį į bendrą Lietuvos kultūros ir ypač Dainų švenčių istorijos aruodą.

2023 m. švenčiame garbingą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį. Tad ir šiųmetė Lietuvos vakarų krašto dainų šventė skirta šiai iškiliai datai paminėti. Kita vertus, artėja 2024 m. šimtmetį minėsianti Lietuvos dainų šventė „Kad giria žaliuotų“ – Lietuvos vakarų krašto dainų šventė yra vienas Dainų šventės pasirengimo etapų.

Šventiniai renginiai prasidės birželio 11-osios rytą: 10 val. Klaipėdos vasaros koncertų estrados prieigose miestiečius ir svečius pasitiks tautodailininkų mugė, 15.45 val. skambės Klaipėdos kariliono muzikos koncertas, 16 val. prasidės iškilmingos šventės dalyvių eitynės miesto gatvėmis (nuo Atgimimo aikštės iki Vasaros koncertų estrados), o 17 val. Klaipėdos vasaros koncertų estradoje vyks pagrindinis renginys – Lietuvos vakarų krašto dainų šventė, subursianti 320 meno kolektyvų – chorų, tautinių instrumentų orkestrų ir ansamblių, šokėjų, per 7500 dalyvių iš visos Lietuvos.

„Kaskart, rengdamas kokį nors chorų renginį, ypač Dainų šventę, susimąstau, kokia gi chorinės muzikos, chorinės kultūros, Dainų švenčių tradicijos mūsų mieste, o ir visoje Lietuvoje, ateitis, ir visada sau atsakau bei noriu tuo tikėti – labai šviesi! Tvirtai tuo tikiu! Tuo šventai tikėjo ir mūsų tautos aukuro sergėtojai, šviesuliai. Prasmingai apie dainų šventes rašė Lietuvių filosofas, rašytojas, Mažosios Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjas Vydūnas. 1927 m. pradėdamas pirmąją Mažosios Lietuvos lietuvių dainų šventę jis sakė: „Švęsti – yra giedoti iš savo sielos gelmių, reiškia, nešti savo, būtent žmogiškumo, balsą į pasaulį“. Taigi švęskime prasmingai savo Dainų šventę, iškiliai ir išdidžiai, dainuokime iš širdies į širdį, skelbkime tautos gyvenimo giesmę! – kalbėjo Lietuvos Vakarų krašto dainų šventės meno vadovas doc. Algirdas Šumskis. – Pasaulis neturi to, ką turime mes, – mūsų tautos savasties ir pasididžiavimo šaltinį – Dainų šventes. Tai būtina išsaugoti! Mes, klaipėdiečiai, puoselėjame ne tik turtingą chorinės kultūros ir Dainų švenčių tradiciją, esame sukaupę didžiulę patirtį, bet ir turime tam skirtą vietą – Vasaros koncertų estradą. Tai sakrali vieta, kurioje liudijame savo tautos tvarumą ir tvirtumą, vienybę, taurumą, orumą – ji mums tarsi aukuras, kuriame dega šventoji Dainų švenčių ugnis“.

Lietuvos vakarų krašto dainų šventės tikslai labai aktualūs nūdienos kontekste – lietuviška daina ugdyti jaunąją kartą gėriui ir grožiui, skiepyti meilę ir pagarbą Lietuvai, jos žmonėms, istorijai, kultūrai, puoselėti ir tęsti chorinio dainavimo bei Dainų švenčių tradicijas.

Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ informacija