Pagrindinė svetainė

Barboros Radvilaitės g. 8, 01124 Vilnius
Tel.: +370 5 261 1190, 261 2540
Faks. +370 5 261 2607
El. p. lnkc@lnkc.lt

Naujienos
Prasideda Baltijos šalių tradicinės kultūros forumas „Baltica-Web“
2021-09-20

 

Rugsėjo 20 d. prasideda Lietuvos, Latvijos ir Estijos forumas „Baltica-Web“, skirtas Baltijos šalių tradicinės kultūros reiškiniams bei istoriniams kultūriniams ryšiams pristatyti. Tris dienas truksiančio forumo programoje – įdomios paskaitos, diskusijos, koncertai, papročių pristatymai. Rugsėjo 22-ąją – Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dieną – jį vainikuos tris šalis bendrai vakaronei suvienysianti tradicinių šokių akcija „Visa „Baltica“ šoka“ bei šviesų ir muzikos meninis projektas „Protėvių audos“ Bernardinų sode.

Dėl besitęsiančios pandemijos negalėdami surengti tarptautinio folkloro festivalio „Baltica“ kaip įprasta – gyvai, organizatoriai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras, bendradarbiaudamas su tarptautinio folkloro festivalio „Baltica“ rengėjais Latvijoje ir Estijoje, pasirinko kitokią jo formą. Paskaitos ir renginiai bus transliuojami internetu iš visose trijose šalyse įrengtų specialių studijų. Juos bus galima stebėti Lietuvos nacionalinio kultūros centro „Youtube“ ir „Baltica“ „Facebook“ paskyrose.

Forumo tema – apeiga – skleisis aptariant ir demonstruojant muzikinį, choreografinį folklorą, papročius, gastronominį ir kitą paveldą, pabrėžiant archajiškas, apeigines formas, dalijantis vertinga šalių senųjų tradicijų išsaugojimo patirtimi.

Pranešimus, paskaitas skaitys ir diskusijas ves žinomi Lietuvos, Latvijos ir Estijos folkloro, mitologijos, archeologijos, kalbų, tautodailės, gastronomijos tyrinėtojai, tradicinės kultūros veiklų organizatoriai. Norint atskleisti Baltijos šalių kalbų savitumą, tautinį tapatumą, pranešimai, paskaitos, diskusijos vyks gimtosiomis kalbomis (lietuvių, latvių, estų), kalbančiųjų tekstai sinchroniškai bus verčiami į kitų dviejų šalių kalbas. Pirmosios dienos vakarą lauks visų trijų šalių folkloro koncertas, antrosios – vestuvių papročių pristatymai.

Rugsėjo 22-ąją – Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dieną – Estiją, Latviją ir Lietuvą bendrai vakaronei sujungs tradicinių šokių akcija „Visa „Baltica“ šoka“, išaugusi iš jau įprasta tapusios akcijos „Visa Lietuva šoka“. Vilniečiai ir sostinės svečiai galės dalyvauti renginyje Bernardinų sode 18 val. Ten pat 20 val. forumą užbaigs šviesų ir muzikos meninis projektas „Protėvių audos“, grįstas Baltų mitologija. Jo autorė – menininkė Julija Ikamaitė. Projektą ji kūrė drauge su Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Dailės skyriaus mokiniais. Jie piešė savo prosenelių, senelių, močiučių veidus, kuriuos perkėlė į baltas protėvius simbolizuojančias vėliavas.

Visas tris dienas Bernardinų sode nuo 20 val. bus galima stebėti meninę instaliaciją „Šviesa protėviams“.

Forumą rengia Lietuvos nacionalinis kultūros centras, bendradarbiaudamas su Latvijos nacionaliniu kultūros centru, Rėzeknės savivaldybe, Estijos folkloro taryba.

 

PROGRAMA