LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Prasideda didžiausia Baltijos šalių studentų šventė „Gaudeamus“
2022-06-17

 

Jau šį savaitgalį Vilniaus miestas ūš nuo studentiško šurmulio – po vienuolikos metų pertraukos Baltijos studentų dainų ir šokių šventė „Gaudeamus“ – vėl Lietuvoje. Šiomis dienomis į sostinę atvyko ne tik Lietuvos miestų aukštųjų mokyklų studentai, bet ir Latvijos bei Estijos šalių delegacijos. „Gaudeamus“ organizatoriai skaičiuoja, kad šventėje pasirodys daugiau nei 3 tūkst. dalyvių. Jau šiandien prasideda ilgai laukti renginiai, kuriuos birželio 19 d. 17 val. vainikuos nemokamas didysis koncertas Kalnų parke. 

Nors studentai trykšta energija ir polėkiu įvairioms veikloms, visgi šiuo laikotarpiu jie net tik pramogaus, bet ir skubės į bendras repeticijas Kalnų parke. XIX „Gaudeamus“ šventės meno vadovė Rimutė Zaleckaitė prasitaria, kad tiek studentai, tiek jų vadovai yra pasiilgę pasiruošimo šurmulio ir betarpiško bendravimo: „Jaunimas visada laukia švenčių, ypač šiais laikais. Nors labai gerai mokame bendrauti internetinėje erdvėje, tačiau viskas yra kitaip, kai gyvai matai akis, jauti šypseną, rankomis lieti vieni kitų rankas. Mes šito buvimo drauge tikrai laukiame“.

Pasiruošti tokiai šventei užtruko kelerius metus. Didelė dalis darbų vyko kiekvienoje Baltijos šalyje, visgi, šventės organizatorių teigimu, visą tai sujungti į bendrą paveikslą per trumpą laiką yra nemenkas iššūkis, pareikalausiantis iš kiekvieno dalyvio didelio susikaupimo ir atsidavimo. Tačiau ankstesnių „Gaudeamus“ švenčių meno vadovas Vidmantas Mačiulskis, studijų laikais taip pat dalyvavęs „Gaudeamus“, nuramina: „Su studentais dirbti nėra sunku, jie visuomet trykšta jaunyste, entuziazmu, su jaunimu galima eiti į priekį. Tai yra jų naktys bei jų dienos“.

Kalbėdama apie kūrybinius šventės procesus, vyriausioji choreografė R. Zaleckaitė pabrėžia, kad šiai šventei buvo sukurta net keletas naujų kūrinių, ruošiamos choreografijos, jungiami visų Baltijos šalių pasirodymai, programą stengiamasi pateikti šiuolaikiškai, patraukliai. „Atėjo trečiasis tūkstantmetis, ateina ir nauja karta. Šis jaunimas – kitoks. Jie kitaip mato, kitaip jaučia. Jie jau suprato, kaip viskas pasaulyje yra trapu, kaip reikia saugoti vertybes, kaip svarbu yra būti kartu ir vertinti šiuo metu tai, ką turime“, – pastebi choreografė. Kartu su šventės režisiere Leokadija Dabužinskaite ir visa „Gaudeamus“ kūrybine grupe ieškota idėjų, kaip perteikti nuotaikas, kuriomis dabar gyvena jaunimas, todėl jie tapo svarbia šventės kūrimo dalimi. Organizatorių prašymu, studentų buvo klausta, kokios vertybės jiems yra brangios, ką jie vertina savo pasaulyje. Visi atsakymai pateko į Ramintos Naujanytės-Bjelles rankas ir nugulė į kūrinį „Ateinu“, kurio epilogą dalyviai atliks savo kalbomis – lietuvių, latvių, estų ir ukrainiečių. Šventės organizatoriai pabrėžia – tai yra neeilinis renginys. Daug dėmesio skiriama ne tik koncertinėms programoms, bet ir aktualioms temoms: tvarumui, sveikatai bei situacijai Ukrainoje. Vienybę studentai – chorų, šokių kolektyvų, pučiamųjų bei liaudies instrumentų orkestrų nariai – išreikš sekmadienį bendrai pasirodydami didžiajame koncerte Kalnų parke. 

„Studentai visais laikais buvo drąsūs, žingeidūs, visada priekyje. Šiandien šventei besiruošiančiam jaunimui priklauso mūsų ateitis. Tai yra būsimi specialistai, kūrėjai, prezidentai“, – mintimis dalinasi Jolanta Kisielytė-Sadauskienė, „Gaudeamus“ koordinatorė, kūrybinės komandos narė.

Studentai save pristatys Lino Adomaičio kūrinio „Mes esame karta 3000“, jau tapusio XIX šventės „Gaudeamus“ himnu, žodžiais. „Mes pasiruošę!“ – tokiu šūkiu jaunoji, jau trečiąjį tūkstantmetį gimusi karta, atsako į visus jiems keliamus klausimus ir raginimus. Studentai nebijo imtis atsakomybės ir saugoti jiems svarbias vertybes. Kurdami ateitį, kurioje nebus vietos neteisybei, jie neleis vienybei žlugti.

Šventės renginius organizuoja Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, bendradarbiaudami su Vilniaus miesto savivaldybe, Lietuvos rektorių konferencija ir LRT.

„Gaudeamus“ šventės renginių sąrašą galite rasti Lietuvos nacionalinio kultūros centro „Gaudeamus“ puslapyje https://gaudeamus2022.lnkc.lt/lt/programa/. Visi renginiai nemokami.