LNKC logotipas

Dainų diena 2018
Naujienos
Zarasuose nuskambėjo skudutininkų ir ragų pūtėjų festivalis „Dudutis“ (nuotraukų galerija)
2022-10-19

 

Spalio 15–16 d. Zarasuose plačiai nuskambėjo VII skudutininkų ir ragų pūtėjų festivalis „Dudutis“, sukvietęs per 200 dalyvių iš visos Lietuvos.

Pirmą renginio dieną rudeninių spalvų prisodrintoje Zarasų ežero saloje festivalio dalyviai skardėjo skudučiais ir gaudė ragais. Įspūdingoje naujai atsidariusioje multifunkcinėje erdvėje „Kupolė“ festivalio koncerte „Skudučių skambesiai“ dalyvavo Gargždų, Endriejavo, Kalvarijos, Klaipėdos, Tauragės, Marijampolės, Zarasų kolektyvai bei festivalio svečias muzikinis duetas „Lajos“. Kadangi originalus ir netradicinis Justės Sakalytės ir Ingridos Spalinskaitės-Kurienės duetas „Lajos“ nėra dažnai koncertuojantis kolektyvas, daugeliui klausytojų tai buvo naujas ir netikėtas praeities unikalumo ir improvizacijos tėkmės atradimas.

Sekmadienį festivalis persikėlė į Zarasų rajono savivaldybės kultūros centrą. Dalyvavusių kolektyvų gretas papildė iš Alytaus, Biržų, Jonavos, Utenos, Pasvalio ir Vilniaus atvykę skudutininkai ir ragininkai bei Zarasų kultūros centro folkloro ansamblio „Seluona“ dainininkai. Po intensyvios repeticijos vykęs koncertas „Skambėkime“ buvo tikrai įvairus. Skambėjo tiek skudutininkų ir ragininkų atliekami tradiciniai kūriniai, kurių daugelį užrašė tautosakininkas Stasys Paliulis, tiek autorinės kūrybos atskirų kolektyvų ir į bendrą ansamblį susivienijusių festivalio dalyvių atliekami kūriniai. Koncerto svečias Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblis visus sužavėjo jaunatviška energija ir subtiliu tradicijų bei šiuolaikiškumo sintezę kuriančiu pasirodymu. Festivalio pabaigoje, kaip viso renginio baigiamasis akordas, tradiciškai suskambėjo visų dalyvių skudučiuojama „Untytė“.

Festivalis „Dudutis“, kurį organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras kartu su Zarasų kultūros centru, buvo skirtas tautosakininko, skudučių bei ragų muzikos puoselėtojo Stasio Paliulio 120-osioms gimimo metinėms paminėti.