Tarptautinis instrumentinio folkloro festivalis

GRIEŽYNĖ - 2008

2008 m. rugsėjo 10 - 14 d.

 

 

english

 

 Festivalis

Dalyviai

Programa

  Renginiai 

Rengėjai

Istorija

Rėmėjai

 

 

 

Griežynė   
2000  
2004   2006

 

Festivalio renginiai

 

 „Sėlos muzikantai“ – Zarasų krašto liaudies muzikantų ir instrumentų fotografijų paroda. Atidarymas rugsėjo 10 dieną trečiadienį 17 val. Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejuje. Po atidarymo surengtame koncerte dalyvaus ir gros Zarasų krašto muzikantai. Šios parodos eksponatus, bendraudamas su savo krašto liaudies muzikantais, surinko žinomas liaudies muzikos atlikėjas, kapelos „Sadūnai“ narys Gintaras Andrijauskas.

 Instrumentinio folkloro grupės „Vydraga“ dvidešimtmečiui skirtame koncerte bus pristatytas ir naujasis albumas „Per šilą jojau“. Koncerte skambės būtent šio naujojo darbo fragmentai, o tradicinių populiariausių lietuviškų ir angliškų šokių melodijas „Vydraga“ atliks su puikiu armonikieriumi, liaudiško muzikavimo stilių tyrinėtoju iš Anglijos Rogeriu Watsonu. Koncertas vyks pirmąją festivalio dieną (rugsėjo 10-tąją, trečiadienį) 20 valandą

 Kiekvienais metais festivalis „Griežynė“ suteikia galimybę svečiams ir Lietuvos folkloro entuziastams pamatyti kaip gimsta muzikos instrumentai nagingo meistro rankose, išvysti jau padirbdintus egzempliorius. Šiemet rugsėjo 11 dieną, ketvirtadienį, 11 valandą svečiuosimės tautodailininko Jono Bugailiškio dirbtuvėje (Aušros vartų gatvė 17-10). Šio nagingo medžio drožėjo, skulptoriaus, liaudies instrumentų kūrėjo pagamintomis kanklėmis, ragais, būgnais yra apsirūpinęs ne vienas lietuvių folkloro ansamblis, pavieniai entuziastai. O kiek jo pagamintų instrumentų išvyko į kitas šalis tai jau niekas nebegali suskaičiuoti.

 Pirmasis festivalio svečių koncertas vyks antrąją festivalio dieną (rugsėjo 11 d. ketvirtadienį) 15 valandą Stanislovo Moniuškos skverelyje (Vilniaus gatvėje 38). Čia jaukiame Vilniaus senamiesčio lopinėlyje po kelis kūrinėlius atliks visi jau atvykę svečiai.

 Angliškų šokių kursai. Šiemet festivalio rengėjai pakvies liaudies meno mėgėjus, mokytis angliškų melodijų ir šokių. Muzikantus groti, o šokėjus šokti mokins vienas garsiausių Anglijos liaudies meno teoretikų ir praktikų, profesorius Roger Watson. Rugsėjo 11, ketvirtadienį 16 val. Vilniaus mokytojų namų svetainėje

 Festivalio svečių pasirodymai Vilniaus kavinėse, klubuose, baruose. Tai tradicinis „Griežynės“ renginys, puiki proga tiesiogiai pabendrauti su festivalio svečiais. Rugsėjo 11 dieną., ketvirtadienį, 19 val. “Užupio kavinėje” (Užupio g. 2) – Alban Faust – Švedija; Roger Watson – Anglija; kavinėje “Pilies menė” (Pilies g. 8) – grupė “Gulyajgorod” – Ukraina. “Marceliukės klėtyje” (Tuskulėnų g. 35) – grupė “Ambra” – Latvija.

 Folkoteka, tai Lietuvoje dar kolkas nauja diskotekos forma, kurioje skamba įvairiausių žanrų kūriniai inspiruoti tradicinio folkloro ar folk muzika, įvairūs miksai, world music, etnorokas, etnojazz ir pan. Ši muzika ritmizuota ir yra tinkama šokiui, klausymui ir fonui gurkšnojant alų ar kitus gėrimus. Folkoteka bus atvira visiems norintiems puikiai praleisti laiką egzotiškos muzikos apsuptyje rugsėjo 11 dieną, ketvirtadienį 21 valandą Vilniaus mokytojų namų kieme. Prie pulto šeimininkaus Ruben Pellon (Ispanija) ir Algirdas Klova.

 Vieno žymiausių Švedijos dūdmaišininko ir instrumentų meistro Alban Faust muzikavimo kursai vyks Vilniaus mokytojų namų svetainėje penktadienį, rugsėjo 12 dieną, 13 val. Jų metu bus galima įsigyti daug šio muziko įrašų ir knygų.  

 Folkloro dirbtuvė. Šiame tradiciniame „Griežynės“ renginyje svečiai pristatys savo instrumentus, pasakos apie jų gamybą, muzikavimo tradicijas, demonstruos atlikimo manierą, tradicinį repertuarą. Dirbtuvėje šeimininkaus etnomuzikologė dr. Gaila Kirdienė.  Rugsėjo 12 d., penktadienis, 15 val., Mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39).

 Didysis festivalio „Griežynė 2008“ koncertas. Tai pagrindinis festivalio renginys, kurio metu dalyviai ir svečiai demonstruoja gražiausius ir vertingiausius savo repertuaro kūrinius. Klausytojui tai puiki proga išgirsti ir pamatyti visus muzikus drauge. Be to, didžiajame koncerte, dažnai būna ir malonių staigmenų. Šiemet girdėsime tikrai daug Lietuvos instrumentininkų. Rugsėjo 12 d., penktadienis, 18 val., Mokytojų namų Didžiojoje salėje.

 „Griežynės kinas“. Tai jau tradiciniu tapęs festivalio “Griežynė” renginys, kuriame rodomi filmai su dokumentine etnografine medžiaga apie įvairių tautų papročius, instrumentų gamybą, muzikantus, šokius. Šiemet kinas pakeitė savo veidą. Jame bus rodomi tik lietuviški filmai. Šeštadienį, rugsėjo 13 dieną, 11 val. matysite Arvydo Baryso filmo „Iš naminio audimo dainos“ premjerą Vilniuje, bei 3 filmus apie festivalį „Griežynė“: „Griežynės aidai“; „Griežynės linksmybės“ ir „Griežynė 2002“ 

 Džiazuojančios kanklės ir birbynės. Taip pavadintas koncertas vyks rugsėjo 13 d., šeštadienį, 16 val., Vilniaus mokytojų namų svetainėje (Vilniaus g. 39).
Kanklės – senas styginis lietuvių liaudies muzikos instrumentas. Birbynė dar mena piemenėlių laikus. Bet laikas nestovi vietoje. Koncerte skambės lietuvių ir kitų tautų kompozitorių kūriniai, parašyti džiazo ir kitos pramoginės muzikos stiliumi ir atliekami ištobulintomis kanklėmis ir birbynėmis. Programos sudarytojas Kastytis Mikiška.

 Gražia „Griežynės“ tradicija tapo Lietuvos rajonų gyventojams „atvežti festivalį į namus“. Vis dar turime kaimuose šviesuolių, liaudies muzikos entuziastų, kurių muzika ir dainos skambės mūsų festivalio svečiams. Šie susipažins su kaimo žmonių buitimi ir muzika, o vakare pademonstruos jiems savo meną. Baigiamasis „Griežynė 2008“ koncertas vyks rugsėjo 14 d., sekmadienį, 17 val. Ignalinos kultūros centro kiemelyje.

 

 

 

 

 

 

© 2008

D. Lingė